Saturday, April 28, 2007

"Αργοναύτες" - η κλήση


ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Το 1200 π.Χ., στο τέλος της εποχής του χαλκού και στις αρχές της εποχής του σιδήρου, 52 ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Αργώ», το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο καράβι της αρχαιότητας και ταξίδεψαν από το λιμάνι της Ιωλκού, με προορισμό την πόλη της Κολχίδας (σημερινή πόλη της Δ. Γεωργίας με την ονομασία Τόση. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να φέρουν στο βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο Δέρας, που φύλαγε ένας φοβερός δράκοντας. Σύμφωνα με το θρύλο ο κάτοχός του αποκτούσε αθανασία.
Το ταξίδι επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις και κινδύνους για τους Αργοναύτες, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία της φύσης, εχθρικούς λαούς και την οργή κάποιων από τους Θεούς.
Καθένας μας ταξιδεύει με το δικό του καράβι, τη δική του «Αργώ», κυνηγώντας μια ουτοπία, ένα όνειρο και περνώντας τις Συμπληγάδες – αντιξοότητες της ζωής. Κάποιοι ίσως φτάσουμε στην Κολχίδα, ενώ άλλοι ίσως μείνουμε στο ταξίδι. Αυτό που έχει σημασία είναι ο αγώνας και το όνειρο.
Αυτό το ταξίδι σας καλούμε να το κάνουμε μαζί.
Ο αρχαίος ελληνικός μύθος αναβιώνει στη σύγχρονη εποχή, καθώς το φθινόπωρο του 2007 θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Βόλου (αρχαία Ιωλκός) ακριβές αντίγραφο της Αργούς, με 52 κωπηλάτες και με στόχο να ακολουθήσει τη διαδρομή του μυθικού καραβιού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χάρτα του Πολιτισμού» http://www.xarta.gr/ υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια έχει ήδη ετοιμάσει ένα μεγάλο μουσικό έργο, βασισμένο στο μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας, με βασική ερμηνεύτρια τη διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα Νένα Βενετσάνου, βασισμένο σε ποίηση του Γιώργου Τσιτρούλη και μουσική του Γιάννη Τάντση.
Καλούμε εικαστικούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο να αποτελέσουν μέρος του μεγάλου αυτού ταξιδιού στο μύθο και τη μουσική, συμμετέχοντας με ένα ζωγραφικό έργο δικής τους έμπνευσης και επιλογής. Το έργο θα πρέπει να είναι διαστάσεων 9χ10cm, ζωγραφισμένο σε πανί, που θα συμβολίζει ο πανί της Αργούς και θα τοποθετηθεί σε προσχεδιασμένο καράβι ανάλογων διαστάσεων ή μπορείτε να απεικονίσετε κάτι από τον μύθο σε χαρτί η χαρτόνι Α4
Τα έργα θα υποστηρίξουν εικαστικά τις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου και θα εκτίθενται στους συναυλιακούς χώρους με τη μορφή κινητής έκθεσης, ενώ 40 από αυτά θα επιλεγούν από την Καλλιτεχνική Επιτροπή , για να ενσωματωθούν στο ένθετο, που θα συνοδεύει το cd, που θα περιλαμβάνει το μουσικό έργο και θα κυκλοφορήσει την περίοδο 2007-08. Μετά το πέρας των εκθέσεων όλα τα έργα θα δωρηθούν σε μουσείο.
Τίτλος: Αργοναύτες .
Υλικό: ζωγραφική η σχέδιο σε πανί
Μέγεθος: Α4 ή 9χ10cm σε πανί
Τα έργα θα εκτεθούν όλα.
Δεν υπάρχει καμία οικονομική συμμετοχή.
Έκθεση στον ιστό στο site:
http://mailart-greece-argo.blogspot.com/
Ταχυδρομείστε τα έργα σας έως 25 Νοεμβρίου 2007. (σφραγίδα ταχυδρομείου)
Παρακαλώ σχεδιάστε, ζωγραφίστε, η επικολλήστε την σημαία του κράτους σας στον φάκελο. Αν ζωγραφίσετε τη Αργώ βάλτε της την σημαία σας.
Τα έργα παρακαλώ στείλτε τα με κανονικό ταχυδρομείο και όχι με e-mail.
Γράψτε καθαρά την διεύθυνση και το e-mail σας.
Τα έργα μπορείτε να τα στέλνετε στην διεύθυνση:
Θωμαή Κόντου
Ξάνθου 9
40200 Ελασσόνα
Ελλάδα
E-mail: uxa53@yahoo.gr, thomaikontou@gmail.com
Την εικαστική διοργάνωση, παραγωγή και επιμέλεια έχει η ζωγράφος και mail artist: Θωμαή Κόντου.
Την επικουρική επιμέλεια: ο ζωγράφος και μουσικός: Ρήγας Μακρόπουλος
Στην οργανωτική επιτροπή είναι οι καλλιτέχνες: Θωμαή Κόντου, Ρήγας Μακρόπουλος, Ιωάννα Παπαχρήστου, Άννα Φιλίνη, Κώστας Ευαγγελάτος, Ελένη Μπαζιώτου, Χρήστος Παπανικολάου, Έφη Χλωροκώστα- Μπίζου, Σταύρος Γαλάτος, Κώστας Βαρνάς, Βασίλης Πράππας, Αριστοτέλης Τριάντης, Γιούλα Γάθη, Νίκος Ντελής, Θωμάς Λιόλιος, Νίκος Κελέσης,
Tην έκθεση στηρίζουν αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες του mail art παγκοσμίως.
International honorary artistic committee
Adamandia Kapsalis - U.S.A
Anna Boschi - Italy
Clemente Padin- Uruguay
Dale Roberts – Canada
Denis Charmot – France
Ivan Zemtsov - Russia
Mick Boyle – U.S.A.
Mim. Grammatikopoulos - Greece
Puneet Gupta – India
Paul Tiilila – Finland
Ryosuke Cohen -Japan
Sidney Tome -Brazil
Suzzlee Ibrahim – Malaysia
Tiziana Baracchi- Italy

No comments: